Circulaire economie

Meubelrestauratie en circulaire economie.

De levensboom, het begin van alles.

Tijdens een aangenaam gesprek met een bekende vroeg hij mij waar mijn klanten vandaan komen. Dat zijn toch wel meestal de veertig plussers die oog hebben voor kwaliteit en emotionele waarde hechten aan een meubel. Meubels uit een erfenis, nog van oma geweest of zelf aangeschaft en het meubel heel mooi vinden. Maar ook mensen die meubelen een tweede leven gunnen. Deze mensen laten, indien nodig, een meubel restaureren door een vakman/vrouw.

Ikzelf, binnenkort ook een veertiger, merk dat hergebruik en duurzaamheid meer en meer van invloed is op mijn dagelijks leven. Mijn vak als meubelrestaurateur past dan ook uitstekend hierbij. Met een mooi woord de circulaire economie, meubelen krijgen een volgend leven, of ze nu heel oud zijn of nog vrij recent.  Wat is er nu mooier dan een meubel te restaureren waardoor men er weer jarenlang plezier van heeft. Sommige stukken die ik onderhanden neem zijn al eeuwen oud en nog steeds mooi, bruikbaar en ook passend in de interieurs van nu. Soms zelfs zo kunstig gemaakt met materialen en gereedschappen die we nu niet meer gebruiken. En wat we nu soms niet meer kunnen evenaren met al onze moderne uitvindingen.

Laten we oog hebben voor al wat er al is. Dit is niet alleen goed voor de tweedehandszaken, recyclebedrijven en meubelrestaurateurs, maar vooral voor onze planeet.